Boek: Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen

Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen

In deze praktische gids heb ik mijn ervaringen als hulpverlener, stresscoach en ervaringsdeskundige gebundeld

Hoe reageren je hersenen op een trauma? Wat kun je het beste doen in de situatie zelf en in de verwerking ervan? En hoe bied je als hulpverlener de juiste nazorg? Dat alles leer je in het boek Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen. In deze praktische gids heb ik mijn ervaringen als hulpverlener, stresscoach en ervaringsdeskundige gebundeld met mijn uitgebreide kennis over trauma en stress. Zo krijg je alle handvatten die jij nodig hebt om beter met traumatische ervaringen om te gaan.

“Met mijn boek wil ik laten zien hoe veerkrachtig en weerbaar mensen zijn. Zelfs na een schokkende gebeurtenis.”

Over ‘Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen’

Welke hulpverlening is nodig na een aangrijpende gebeurtenis? Wat betekent dat voor een slachtoffer? Hoe werken de hersenen en hoe verwerken ze een traumatische ervaring?

Aan de hand van mijn jarenlange ervaring vertel ik wat trauma’s en stress na een schokkende gebeurtenis bij een mens teweegbrengen. Vanuit mijn werk bij de brandweer, ambulancedienst en Slachtofferhulp laat ik met verhalen zien wat de impact is op slachtoffers, maar ook op hulpverleners na een traumatische ervaring. Aan de orde komen onder andere de crash bij Turkish Airlines, de brand in het cellencomplex op Schiphol en een aantal dossiers van Slachtofferhulp Nederland.

‘Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen’ is een handzaam en praktisch boek voor hulpverleners én voor iedereen die te maken krijgt met slachtoffers van een ingrijpende gebeurtenis of misdrijf.

Bestel het boek nu voor € 19,95 en krijg het bij jou thuis bezorgd.

{

Wat zeggen klanten?

“Het is René gelukt om een goede verbinding te leggen tussen de wat weerbarstige theorie over menselijk gedrag en de praktijk van schokkende gebeurtenissen”

Ed Oomes (commandant Brandweer Schiphol)

“De schrijver geeft voorbeelden uit de praktijk die ik goed kan vertalen naar mijn eigen ervaringen. Ik snap nu de basis van hoe je brein iets verwerkt en wat ik kan doen als ik zelf tegen iets aanloop.”

Evert

De praktische gids voor omgaan met schokkende gebeurtenissen

Op school leer je niet hoe je moet omgaan met schokkende gebeurtenissen zoals een brand, ongeluk of het overlijden van een dierbare. Je hebt geen handvatten, maar gaat af op oude overlevingsstrategieën. Ook als die niet helpend zijn.

Iedereen maakt in zijn leven heftige dingen mee. Hoe mooi zou het zijn als je bij voorbaat weet hoe je brein in die situaties werkt en hoe je er beter mee kunt omgaan? Daarom schreef ik deze praktische gids voor iedereen die meer wil weten over de werking van de hersenen tijdens en na trauma. Het boek is bedoeld voor hulpverleners, maar ook voor ieder ander die mogelijk met trauma(slachtoffers) te maken krijgt.

Zo is het boek geschikt voor:

 • Professionals die opvang bieden na een heftige gebeurtenis (nazorgteams, eerstelijnshulpverlening, Bijzondere Ondersteuningsteams, crisisteams, etc.);

 • Mensen in hoog-risicoberoepen (ambulance, brandweer, politie, defensie en beveiliging);

 • BHV’ers;

 • Mensen die zelf een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt;

 • Psychologen en coaches;

 • Ziekenhuispersoneel en medewerkers van huisartsenposten;

 • Managers en HR-professionals.

Kortom: het boek is zinvol voor iedereen die werkt met mensen. Want overal en bij iedereen kunnen zich schokkende situaties voordoen. Het is fijn om bij voorbaat te weten wat je in zo’n situatie moet doen en hoe je anderen zo goed mogelijk helpt.

“Het beste is als je dit boek leest voordat je iets overkomt. Maar het op één na beste moment om dit boek te lezen is nu.”

Leer veerkrachtiger omgaan met trauma

Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen geeft inzicht in wat er met je gebeurt als je bij een schokkende gebeurtenis betrokken raakt. Daardoor weet je meer over jezelf én over anderen. Dat maakt jou en je collega’s weerbaarder en veerkrachtiger. Niet alleen in je werk, maar ook privé heb je daar profijt van.

Het boek is toegankelijk voor zowel professionals als voor mensen zonder hulpverleningservaring. Het geeft een helder inkijkje in de werking van trauma en stress in je hersenen. En dat met een combinatie van theoretische uitleg en veel praktische voorbeelden. Dat zijn stuk voor stuk waargebeurde verhalen van slachtoffers en hulpverleners. Je krijgt daarbij concrete tips en handvatten waarmee je direct aan de slag kunt gaan. 

Wat ga je leren?

In dit boek leer je aan de hand van uitleg en praktijkvoorbeelden onder andere:

 • Hoe ons brein van nature reageert in stressvolle en schokkende situaties;
 • Hoe dat er in de praktijk concreet uitziet (in voorbeeldsituaties);
 • Hoe je de juiste nazorg biedt na een schokkende gebeurtenis;
 • Hoe je je brein “herprogrammeert” om beter met trauma te kunnen omgaan;
 • Hoe je deze theorie direct kunt vertalen naar je dagelijks leven en werk;

 Zo ben jij dankzij dit boek goed voorbereid als er een keer iets schokkends gebeurt. Je hebt concrete handvatten waarmee je onhandige overlevingsstrategieën vervangt door strategieën die jou wél helpen.

Over René: BHV-trainer, stresscoach en spreker

Z

Stresscoach, BHV-trainer en hulpverlener met ruim 20 jaar ervaring

Mijn naam is René Aldewereld. Als stresscoach, BHV-trainer en hulpverlener met ruim 20 jaar ervaring ervaar ik dagelijks wat stress en trauma met mensen doet. Ik werk al meer dan 20 jaar bij Brandweer Schiphol, waar ik onder andere de crash van Turkish Airlines en de brand in het Schiphol-cellencomplex heb meegemaakt. Daarnaast heb ik lange tijd gewerkt voor Slachtofferhulp en op de ambulance.

Door mijn eigen praktijkervaringen en de vele nazorg- en BHV-trainingen die ik heb gegeven, ontstond het idee om een boek te schrijven. Tien jaar lang dook ik volledig in de werking van stress en trauma in de hersenen. Ik las talloze boeken, verdiepte me in PhD-studies en bezocht congressen. Al die kennis en eigen praktijkervaringen bundelde ik in Eerste Hulp bij Schokkende Gebeurtenissen.

Met dit boek wil ik niet alleen praktische handvatten geven voor traumaverwerking en nazorg. Ik hoop ook te laten zien hoe veerkrachtig en weerbaar mensen zijn. Zelfs na een heftige gebeurtenis kunnen we ons leven oppakken. Met mijn boek wil ik mensen daarbij helpen. Zowel de mensen die de gebeurtenis zelf hebben ervaren als de professionals die hen bijstaan.

Bestel eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen

Wil jij meer kennis opdoen over trauma en stress?

Wil je ontdekken hoe je de juiste nazorg biedt? En hoe je zelf goed met trauma omgaat? Bestel Eerste Hulp Bij Schokkende Gebeurtenissen voor € 19,95 en ontvang dit boek over trauma bij jou thuis.

Vrijblijvende kennismaking